Китай, пандемията и голямата геополитическа игра    

Помните ли Чернобил? Ще кажете: какво общо има Китай с Чернобил? Има. В България все още добре помним Чернобил. Помним  как комунистическата власт опита да прикрие инцидента на територията на тогавашния Голям Брат – СССР. Лъжеха ни, че няма нищо опасно. Спокойно да излизаме, да си ядем салатата… Заради тези лъжи хиляди изгубиха живота и здравето си.

Когато започна ужаса в Ухан – китайските комунисти реагираха  точно по начина, по който го направиха съветските им колеги преди три десетилетия. Опитаха се да покрият епидемията. Вече беше късно, а и живеем в малко по-различен свят. Свят, в който съществува интернет и прикриването на една епидемия, дори в комунистически Китай, е почти невъзможно. Заради стратегически грешки, епидемията прерасна в пандемия. Пандемия, която се случва веднъж на 100 години! И тя подпали целия свят.

След ужасния старт, китайските власти взеха правилните решения и извадиха страната си от изключително тежката ситуация, в която беше изпаднала. Китай беше в пълна изолация. „Затворихме Световната фабрика“ – злорадстваха някои късогледи политици. Хората в Ухан и други китайски градове бяха подложени на безкомпромисна карантина. Строги мерки, които дадоха резултат. Фактите говорят сами: 3 месеца по-късно китайските фабрики отново работят. Хората се връщат към ежедневието си от преди коронавируса. Да, Китай изглежда се спаси…  но света гори! Статистиката на смъртните случаи и заразените бележи нови рекорди в САЩ, Русия, Индия… преди това в Италия, Испания, Великобритания….

Китайският модел

Китайският „модел“ за справяне с Covid-19 вируса беше признат дори от президента на САЩ, Доналд Тръмп. Нали помните как той се присмиваше на китайците в началото на епидемията? В крайна сметка Тръмп реши да се довери именно на китайския модел и свали доверието си от СЗО.

Вече все по-рядко се говори за вината на Китай. Пропагандата и козовете, с които Китай разполага, са наистина мощни. Светът се нуждае от китайския модел за справяне с вируса и внимава да не обиди Пекин.

В какъв свят ще живеем след пандемията?

Китай в момента се явява, едва ли не, единствената надежда за света.  От снабдяването с различни материали и лекарства, до разработката и производството на ваксина. САЩ и Западният свят претърпяха, и търпят, пълен провал. Здравните системи на големите демокрации не успяват да се справят с пандемията. Икономиките са в невиждан колапс. А след кошмарното начало на годината, Китай възкръсна от пепелта като птицата Феникс. Икономически и политически!

Вече и най-изнервените външнополитически наблюдатели на Запад заключиха, че Китай ще е победител от коронавирус катастрофата. Според тях пандемията ще бъде запомнена не само с човешката трагедия, но и с повратната геополитическа точка. Америка ще бъде свалена от трона като политическа и икономическа суперсила №1. Този извод се налага и от държанието на самия президент на САЩ, Д.Тръмп. Той отново и отново абдикира САЩ като водеща сила, както в борбата с пандемията, така и на множество други международни фронтове. Предишният президент на САЩ, Барак Обама, водеше кампании срещу СПИН и Ебола. Този спира финансирането на СЗО. С това поведение на човека облечен с пълна власт, Китай имат всички шансове да се превърнат в новата доминираща суперсила.

Руските наблюдатели също алармират. Според тях Китай ще предприеме агресивна пропагандна кампания след пандемията. Руснаците очакват пропагандната машина на Китай да се задейства с пълна сила с цел глобална „реклама“на техния политико-икономически начин на живот. Налагането на китайският модел в световен план! Както след ВСВ се случи със съветския комунизъм в Източна Европа.

Новият играч №1 и предизвикателствата пред него

И дори този „китайски поход“ към геополитическия връх да не се увенчае с пълен успех, едно нещо е безспорно. Китай успя да се справи с Covid-19 вируса по наистина впечатляващ начин. Успяха там, където други доказани, водещи в Азия демокрации, богати държави – се провалиха жестоко. Южна Корея, Тайван и дори Япония продължават да не успяват да овладеят опасния вирус.

Статистическите данни предоставяни от властите в Китай непрекъснато се поставят под съмнение от някои демократични медии. Но това не променя факта, че Китай вече отваря фабриките си и се връща към регулярен живот. Пропагандата работи с пълна сила и всеки ден гледаме по телевизиите как китайците се разхождат из паркове и градинки, работят, пазаруват, пътуват и т.н.

Разбира се, комунистическият режим в Пекин може да отвори всичките си фабрики, но не може да накара потребителите извън Китай да купуват стоките им. Защото много хора по света продължават да винят Китай за пандемията. За това, че първоначално скриха истината, а след това не успяха да овладеят вируса и допуснаха да се разпространи из целия свят. Всички помним и няма как да забравим младия доктор от Ухан, който пръв алармира за опасната епидемия. Помним какво отношение получи от властите и върховната му саможертва, отдавайки живота си в битката с вируса.

Друга пречка може да се окаже силната, неприятна пропаганда на Китай.  Говорителите на комунистическия режим в Пекин не пестят хвалебствия за собствените си лидери. Разбираемо, някои от тях в момента злорадстват по адрес на Тръмп, наблюдавайки безпомощността на САЩ в битката с вируса. Прокраднаха се и твърдения, че коронавируса е американско биооръжие. По време на военните игри в Ухан, именно американските пехотинци били пуснали вируса в града.

Отношението към африканците в Гуанджоу също породи гневни реакции в световните медии. Заради страха на местните власти, че може да има заразени сред най-голямата африканска общност в Китай, много африканци бяха прогонени от домовете и хотелите си, и принудени да заживеят по улиците. Роди се понятието корона расизъм. Отношението към африканците в Китай създаде дипломатически скандал, който отекна в цяла Африка.

Страхът от все по-укрепващия Китай се засилва

Богатите държави стават все по-подозрителни относно действията и мотивите, които движат Китай. Шефът на Европейската комисия по въпросите на конкуренцията предупреди правителствата да изкупуват дялове в стратегически фирми за да не може Китай да се възползва от хаоса на пазара и да ги изкупи евтино.

Стратегията на Китай

В по-широк аспект държавите не бива да разчитат на Китай за основни стоки и услуги. Световната Търговска Организация очаква глобално свиване на търговията с 12-33% в съвсем кратък период. Ако това се превърне в дългосрочно оттегляне от глобализацията – което беше притеснение още преди covid-19 – това ще навреди на Китай също толкова, колкото и навсякъде.

Сега основният въпрос е не дали Китай ще измести САЩ като водеща сила, а дали иска да го направи. Засега Пекин не дава подобни сигнали. Със сигурност Китай няма да опита да пресъздаде силовия модел на САЩ: огромна империя от съюзи и легиони от частни изпълнители. Една глобална политико-икономическо и военна сила, от Google и Netflix, през Харвард и фондацията Гейтс, до Локхийд и ястребите.

Китай не показва никакви признаци да иска да поеме ръководството. След ВСВ САЩ се превърна в суперсила, възползвайки се от множество кризи по целия свят. Китай никога не е бил военнолюбива култура. Как ще действа Пекин тогава?

Какво всъщност иска Китай?

Според западните наблюдатели, най-сериозният тест за амбициите на Китай ще бъде надпреварата за ваксината. Ако успеят първи да я разработят, ще я използват ли като национален триумф и платформа за реорганизация на световния ред?

Опрощаването на дълговете на бедните държави ще бъде друг сериозен тест. На 15 април страните от G20, включително Китай,  се съгласиха да отложат плащанията на задлъжнелите нации с 8 месеца. В миналото Китай яростно се противопоставяше на подобни отлагания и се опитваше да извлича политически ползи. Ако сегашното решение означава, че Пекин вече има желание за координация с другите кредитори и създаване на едно по-щедро лице пред света, това може да означава, че са готови да пръснат немалко пари за утвърждаването им в нова роля.

Може би, обаче, Китай е по-малко заинтересован да управлява света, отколкото да си гарантира, че други сили няма да могат или няма да посмеят да го сторят… Друга цел е да се намали тежестта на долара като резервна валута. Китай работи усилено и да постави свои дипломати на ключови позиции в големите международни организации, за да могат да налагат глобално своите интереси. Интереси свързани с човешките права и интернет развитието. Това е и една от причините г-н Тръмп непрекъснато да твърди колко лош е Китай за САЩ.

Управляващите в Пекин съчетават голяма амбиция с традиционна китайска предпазливост породена от огромния риск, който носи управлението на страна с 1,4 млрд. население. Те нямат нужда от създаване на нов световен ред, който да започне да се гради върху руините на стария. Биха предпочели да запазят натиска, който оказват върху колоните на сегашния, сътворен от САЩ след ВСВ. Целта им е да няма повече ограничения и рестрикции за тяхното развитие.  И в момента имат на разположение всички лостове за да постигнат тази си цел.

Какво бъдеще очаква света?

Това не е успокояваща перспектива. Единственият начин за справяне с Covid-19 е глобалното решение! Както и за проблеми като организираната престъпност, и климатичните промени. 2020 показа какво се случва, когато велики сили действат егоистично и се опитват да се възползват от нещастието на другите. Разпространението на Covid-19 в подобни мащаби се дължи, колкото на стремежа да се извоюва някакво глобално предимство, толкова и на късогледа мегаломания. Г-н Тръмп носи огромна вина за всичко това! За Китай затвърждаването на подобни тенденции в поведението на суперсилите би било не победа, а трагедия.

Какво ще стане с Хонг Конг?…

(следва продължение…)

CoronaVirus measures – important update!

Opening bank account in Bulgaria – April 2020 update

Използвани са материали от “Економист”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *